KSČM KRHKAktuality

AKTUALITY

Jak se žije a pracuje ženám v České republice

Jak se žije a pracuje ženám v České republice (23.10.2013)

Tupé škrty a zvyšování DPH bývalé vládní koalice, skrývající se pod honosným názvem fiskální konsolidace, mají negativní dopady na většinu občanů České republiky, na ženy však zvlášť. Důvodů, proč tomu tak je, lze najít několik.
Prvním důvodem je skutečnost, že ženy tvoří většinu mezi zaměstnanci ve veřejném sektoru, tedy ve zdravotnictví, sociálních službách a ve vzdělávání. Škrty právě v těchto odvětvích zákonitě vedou k propouštění a ti, co zůstávají, musí zvládnout stejný objem práce, většinou ale za nižší mzdy.

Druhý důvod spočívá v tom, že se nezaměstnané ženy často vracejí k neplacené domácí práci, nebo se nedobrovolně uchylují k částečným úvazkům. Částečné úvazky ovšem v českých podmínkách znamenají stejné pracovní nasazení za nižší plat. Těmito cestami se ženy častěji následně „dopracovávají“ k celkově nižším důchodům v takové míře, že můžeme hovořit o feminizaci chudoby.
Třetím důvodem je fakt, že ženy veřejný sektor také ve větší míře využívají. Jeho omezování v důsledku nedostatku finančních prostředků a postupné převádění na privátní služby s nálepkou „pouze pro bohaté“ znamená, že ženy pečující o děti a staré rodiče – někdy i současně - nemohou tyto služby využívat. Jsou nuceny vracet se ke svým tradičním rolím a břemeno péče zůstává výhradně na nich. Pravicová politika „úspor“ tak paradoxně vede k návratu ke konzervativnímu uspořádání rodin. Po více než dvaceti letech života v kapitalismu zaměstnanost žen s malými dětmi dosahuje v České republice pouze 35,8 % a přitom průměr zemí EU je 59,7 %! Za tímto nízkým číslem stojí neochota zaměstnavatelů poskytovat práci na částečné, sdílené úvazky nebo možnost kombinovat práci na pracovišti s prací z domova. Velkým problémem se jeví i katastrofální nedostatek dostupných školek a jeslí.
Dalším důležitým faktorem, v jehož důsledku se ženám v České republice žije hůř než mužům je to, že se častěji setkávají s diskriminací, například proto, že mají malé děti nebo je v budoucnu plánují, a také kvůli svému věku. Celých 61 % žen ve věku 60-65 let hledá práci mnohem hůř než muži nebo mladší ženy. Ostudou je i rozdíl v odměňování žen a mužů – 25,5 %! Ten je u nás nejvyšší nejen v rámci zemí EU, ale i Turecka, Srbska, Islandu, Lichtenštejnska, Makedonie a Norska.
KSČM je dlouhodobě stranou otevřenou a přátelskou k ženám. V našem volebním programu prosazujeme státní podporu výstavby jeslí a mateřských škol a odmítáme všechny druhy diskriminace. Usilujeme o to, aby si ženy mohly sladit svůj profesní a rodinný život, proto podporujeme flexibilní úvazky a srovnání mezd v duchu „za stejnou práci stejná spravedlivá odměna“. V neposlední řadě klademe důraz na takové financování sociálních služeb, aby byly dostupné všem potřebným občanům České republiky.

Soňa MARKOVÁ, jednička na krajské kandidátce KSČM a předsedkyně Komise žen při ÚV KSČM