Články

Chybí pracovní místa i kvalifikovaní odborníci

(15.5.2013) Je nějaká cesta, jak se vše dá ještě napravit? ANO je! Na prvním místě je to pochopení současného stavu a následně vhozený volební lístek politické straně, která má zájem o obyčejné lidi jako jsme my, naslouchá jim a svými činy to dokazuje – za sebe tvrdím, že je to především KSČM.
V mé náplni práce je být aktivním zastupitelem královéhradeckého kraje za KSČM, pracovat ve výboru pro sport, tělovýchovu a volnočasová aktivity, dále ve výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, a především hájit zájmy pracujících jako předseda Základní organizace odborového svazu KOVO ve firmách Ammann Czech Republic a.s. (dříve Stavostroj) a Slévárna s.r.o. – obě se sídlem v Novém Městě nad Metují. Tato kombinace mi velkou měrou pomáhá lépe pochopit určitá fakta a situace.
V dnešní době vidím několik zásadních problémů: Vedle katastrofální nezaměstnanosti, způsobené hlavně nezodpovědnou vládní politikou, existuje paradoxně na druhé straně zase „hlad“ především v podnikatelské sféře po řemeslných profesích, které se na našem českém pracovním trhu vyskytují stále méně (nástrojař, obraběč, svařeč, kuchař, číšník, a další). Podle mého názoru se zde jasně promítají pracovní a hlavně mzdové podmínky vedle společenské prestiže profese. Kteří rodiče dnes chtějí dát na střední školu či učiliště své dítě na dělnické obory, aby si pak vydělávalo podprůměrné mzdy za často drsných podmínek? Naopak se nám to dnes hemží vysokoškolsky vzdělanými manažery, ekonomy, politology, finančníky, právníky, atd., kdy rodiče doufají, že právě to jejich dítě získá pracovní pozici s nadstandartním platem, služebním autem, atd. Potěšilo by mne, kdyby se situace řemeslných profesí mzdově i v pracovních podmínkách zlepšila a následně v reakci na tuto změnu byly vytvořeny nové studijně-řemeslné obory.
Před rokem 1989 byly rozdíly ve mzdách proti dnešku zanedbatelné a každý tedy našel lehce uplatnění, firmy si dokonce studium svých budoucích zaměstnanců samy platily. Dnes stojí za zamyšlení tento model „oprášit“ a firmy pak třeba daňově zvýhodnit, pokud absolventy škol zaměstnají po nějakou dobu. Tento návrh byl součástí volebního programu KSČM v našem kraji a osobně jej považuji za rozumný požadavek. Ovšem daňové zvýhodnění bude možné prosadit až za jiné vlády, než je ta současná.
autor: Josef DUŠEK (nestr. za KSČM), zastupitel Královéhradeckého kraje