Články

Osud Vesny je vizitkou asociální vlády

(14.5.2013) Dětské léčebně Vesna v Jánských Lázních, která poskytovala a dosud ještě poskytuje vysoce profesionální a potřebnou lázeňskou péči hendikepovaným dětem, hrozí zavření nebo omezení péče z úplně stejného důvodu, jako mnoha nemocnicím v České republice. Vinou naprosto nepochopitelné politiky
ministerstva zdravotnictví, pod kterou se podepisuje doktor Heger. Jak může lékař, jemuž zbyla aspoň špetka svědomí a vzpomínka na hippokratovu přísahu, vydat a podepsat indikační seznam, který odmítá proplácet dětem celý lázeňský pobyt? Petice, která je k dispozici na internetu, apelující články či komentáře ve sdělovacích prostředcích vzbuzují proti rozhodnutí o uzavření léčebny čím dál větší odpor. A oprávněný!
Přitom představitelé státu „krmí“ našimi daněmi církevní restituce, nakupují předraženou vojenskou techniku, nakupují softwary pro úřad práce, které jsou třikrát dražší a navíc nefungují. Stejně tak můžeme mluvit o vyhozených milionech za naprosto zbytečné Skarty pro výplatu sociálních dávek nebo o vyhozených penězích za nový systém databáze vozidel, který dodnes nesplňuje potřebné náležitosti a vykazuje vysoké procento chybných dat. Je toho mnoho, co se jaksi nepodařilo z peněz daňových poplatníků uskutečnit. Výsledkem je jen pokrčení ramen představitelů státu, případně odstoupení ministra. Dopady jejich plýtvání, neúčelného a nehospodárného zacházení s penězi nás, daňových poplatníků, zadávání zakázek pro „kamarády lobbisty“ (vzpomeňme na zákonnou nutnost nákupu nové lékárničky do auta) mají pro obyčejného smrtelníka katastrofické dopady, aniž si to mnozí z nás možná uvědomují.
Takováto likvidace lázeňského prostředí, stejně jako snaha o zeštíhlení nemocniční péče ve zdravotnických zařízeních či rušení dětských domovů je z mého pohledu naprosto nepřijatelná politika, na kterou do budoucna doplatíme všichni.
autor: Lenka FIALOVÁ (nestr. za KSČM), zastupitelka Královéhradeckého kraje