Články

Podporu církve ode mě nečekejte

(22.4.2013) A tady je z mého pohledu celý kámen úrazu. Absolutně nechápu, proč se daňoví poplatníci, kteří zaplatí na církevních restitucích miliardy, musí ještě podílet na podpoře církve z rozpočtu kraje, potažmo z rozpočtů měst a obcí. Církve si nárokují v restitučním zákonu majetek, o který údajně přišly. Jde asi o 2 500 budov, 175 tisíc hektarů lesa a 25 tisíc hektarů orné půdy. Kromě vracení konkrétních věcí má navíc dojít na základě tzv. smluv o vypořádání mezi státem a jednotlivými církvemi či náboženskými společnostmi k pravidelnému, třicetiletému vyplácení finančních náhrad, jejichž celková výše je určena návrhem zákona. Nejvyšší náhrady jsou u Římskokatolické církve ve výši celkem 47,2 miliard Kč, u Církve československé husitské ve výši 3,1 miliardy Kč a u Českobratrské církve evangelické ve výši 2,3 miliardy Kč. Návrh zákona také počítá s tím, že po dvou letech od jeho účinnosti bude zrušena veškerá blokace původního majetku, stanovená zákonem o půdě a jeho vlastníci tak s ním už budou moci volně nakládat. Kromě toho má být také postupně snižován státní příspěvek na provoz církví a náboženských společností, až po 17 letech přestane stát provoz církví financovat úplně a tím dojde k definitivní odluce církve od státu. Je potřeba si také uvědomit, že stát doposud a pravděpodobně i nadále bude hradit platy, sociální zabezpečení a penze duchovních a kněží některých církví, náklady na provoz a údržbu majetku církví, a to ze zdrojů státního rozpočtu.
Podpora církve z rozpočtu kraje je ale i v jiných oblastech. Jako příklad mohu uvést uvolnění čtvrt milionu korun z dotačního fondu kultury pro Benediktinské opatství sv. Václava, Broumov – oslavy „800. výročí příchodu benediktinů na Broumovsko“. S neomaleností církve se setkávám i na zastupitelstvu města Hradec Králové, kdy si nedávno dalo biskupství požadavek na dofinancování podkrovního bytu pro svého biskupa. Část nákladů ve výši cca 3, 7 mil Kč přislíbilo ministerstvo kultury, zbytek do 4, 5 mil. Kč, chtěla církev od města.
Nevidím sebemenší důvod, proč zvedat na zastupitelstvu ruku pro návrhy a z veřejných rozpočtů dál podporovat církev. Obzvlášť v době, kdy se krajské zdravotnictví dostává díky politice ministra zdravotnictví do spirály dluhů, které se řeší propouštěním středního zdravotnického personálu a tím hrozí pro nás pro všechny snižování zdravotní péče. Je mi z toho smutno. Vždyť dotace 250 tis. Kč na oslavy Benediktinů je roční plat pro 1 – 2 sestřičky v nemocnici. O slibované dotaci cca 4 mil. Kč na opravy církevních památek nemluvě.
autor: Lenka FIALOVÁ (nestr. za KSČM), zastupitelka Královéhradeckého kraje